کشور پهناور چین با شهرهای بزرگ، پر از تاریخ و زیبایش مانند پکن و شانگهای یکی از مهم ترین مقصدها برای گردشگران خارجی است. از کشورمان ایران نیز افراد بسیاری برای اهداف توریستی یا تجاری به چین سفر می کنند. از طرفی این روزها خبرهای بسیاری راجع به شیوع بیماری گمنام و ناشناخته در چین به گوش می رسد. خبرهایی که حاکی از ویروسی واگیردار در میان انسان هاست که هنوز روش های مقابله با آن یا واکسنی مشخص ندارد. ویروس کرونا بحث داغ این روزهای جهان است. ویروسی که مردم یک شهر بزرگ در مرکز چین را به نام «ووهان» قرنطینه نمود و حتی تاکنون توانسته به دیگر شهرهای توریستی جهان مانند تایلند نیز وارد شود. در مجله ی گردشگری الی گشت می خواهیم اطلاعات خود را راجع به ویروس کرونا افزایش دهیم و با آگاهی بیشتری سفرهای خود را ادامه دهیم.
آشنایی با ویروس کرونا
قبل از هر صحبتی بیایید کمی راجع به این ویروس بیشتر بدانیم. ویروس کرونا، ویروسی بسیار قدیمی است که تا قبل از سال ۲۰۱۹ در دنیا ۶ نوع از آن شناخته شده بود. به طور مثال ویروس سرماخوردگی که بیشتر ما انسان ها آن را می شناسیم و روزهای سرد سال گاهی با آن دست و پنجه نرم می کنیم یکی از انواع ویروس کرونا است. خانواده بزرگ ویروس کرونا عاملی برای بیماری های سرماخوردگی تا بیماری سارس هستند. بیماری سارس در سال ۲۰۰۲ تنها در جهان باعث مرگ ۷۷۴ نفر شده بود. این نوع ویروس ها بیشتر دستگاه تنفسی انسان ها را مورد حمله قرار می دهند. در شهر ووهان چین نوع هفتم این ویروس شیوع پیدا کرده که به تازگی کشف شده است. به نوع هفتم ویروس کرونا، ویروس ووهان نام نهاده اند و اقدامات ایمنی برای مقابله با آن در چین انجام شده است.
علائم ویروس کرونا
علائم ویروس جدید کرونا در معمولی ترین حالت خود شبیه به ویروس سرماخوردگی است. این ویروس در صورتی که بدن شخص ضعیف باشد یا از قبل مشکلات قلبی یا ریوی داشته باشد، باعث ایجاد سندروم حاد تنفسی و علائم بیماری سارس می شود. این نشانه ها با تب، سرفه، سردرد، آب ریزش بینی، نفس نفس زدن و تنگی نفس است. این بیماری با علائم ساده تب شروع می شود. پس از آن سرفه های خشک، بعد از یک هفته تنگی نفس شدید ایجاد می کند که شخص را روانه بیمارستان می کند. هر شخص بیمار می تواند ۳ نفر دیگر را آلوده کند. هم اکنون در شهر ووهان نزدیک به بیش از ۵ هزار نفر به این ویروس مبتلا شده اند.
راهکارهایی برای مبارزه با بیماری واگیردار کرونا
با اینکه ویروس کرونا در کشور چین شایع شده اما مردم این کشور نگرانی و ترسی در این مورد ندارند و می دانند که با رعایت نکات بهداشتی به راحتی می توانند با این ویروس مقابله کنند. شیوع این ویروس با جشن سال نوی چینی ها همزمان شده است. دولت چین تعطیلات سال نو را از دو هفته بیشتر اعلام نموده و از تمام مردم خواسته است تا اقدامات ساده ایمنی را رعایت کنند. به جز شهر ووهان، بسیاری از مردم شهرهای پکن و شانگهای در مصونیت باقی مانده اند و همچنان می توان به دیگر شهرهای این کشور سفر کرد و اما راه های ساده مقابله با ویروس جدید اما قابل کنترل کرونا چیست؟
راه های مقابله با ویروس کرونا
خبر خوب در مورد ویروس جدید کرونا این است که به راحتی با رعایت نکات بهداشتی می توانید از ابتلا به آن پیشگیری کنید. در این روزها اگر قصد سفر دارید، بهتر است به کشورهایی با آب و هوای گرمتر سفر کنید. تمامی راه حل هایی که برای مقابله با نوع هفتم ویروس کرونا اعلام شده است دقیقاً مشابه همان راهکارهایی است که برای مقابله با سرماخوردگی انجام می دهیم. به خاطر داشته باشید که بیشتر افرادی که از طریق این ویروس مرده اند، افراد پیر یا سالخورده ای بوده اند که از قبل بیماری های مزمن دیگری مانند فشار خون بالا یا دیابت داشته اند. بنابراین باید بیشتر مراقب این افراد بود. سیستم ایمنی بدن را قوی نمود و اقدامات زیر را انجام داد.
حتماً دست های خود را با آب و صابون و ژل های ضدعفونی کننده بشورید.
سعی کنید در مکان های عمومی دستکش داشته باشید و به مکان هایی که بیشتر افراد در تماس هستند، دست نزنید.
استفاده از دستمال کاغذی یک بار مصرف را فراموش نکنید.
هنگام سرفه و عطسه حتماً با دستمال کاغذی یا آرنج جلوی دهان و بینی خود را بپوشانید.
از تماس نزدیک با افرادی که علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا را دارند خودداری کنید.
مواد غذایی مانند گوشت و تخم مرغ ها را حتماً قبل از خوردن کامل بپزید.
با حیوانات وحشی یا دام ها بدون استفاده از دستکش و محافظ تماس نداشته باشید.
ویروس ناشناخته کرونا از کجا پیدا شد؟
گفته می شود که این نوع ویروس از حیوانات وحشی به انسان ها سرایت نموده است. ویروس کرونا در بین انسان ها، شترها، خفاش ها و گربه ها مشترک است. طبق آنچه که در ابتدا گفته شد در شهر ووهان، این ویروس به دلیل سرو غذای سوپ خفاش در رستورانی شیوع شده است. البته این موضوع اکنون توسط محققین رد شده است. هر چند که قبلاً نیز نمونه هایی از این بیماری مشاهده شده بود اما شدت آن در این روزها افزایش یافته است.
ویروسی که از طریق حیوانات و غذاهای دریایی نامتعارف به انسان ها منتقل و سپس در میان انسان ها شایع شده است. اولین افرادی که به این ویروس مبتلا شدند، در بازارهای فروش ماهی و غذاهای دریایی چین کار می کردند. پس از آن اعلام گردید که این ویروس از طریق خوردن غذاهایی که با گوشت مار، گرگ با مورچه خوار پانگولین تهیه شده اند نیز انتقال یافته است. هم اکنون دولت چین در شهر کرونا بسیاری از بازارهای مواد غذایی دریایی و چنین مکان هایی را ضدعفونی نموده و گندزدایی کرده است.
قرنطینه یک شهر چند میلیونی در چین
شیوع ویروس کرونا آن چنان به سرعت انجام شده است که دولت چین مجبور شد شهر ووهان در استان هوبئی را قرنطینه کند. این شهر اولین شهری در جهان است که با جمعیتی حدود ۱۱ میلیون نفر قرنطینه می شود. این موضوع زمانی بغرنج می شود که بدانید شهر ووهان بعد از شهرهای شانگهای، مسکو، پکن و لندن بزرگترین شهر جهان است. تمام راه های ارتباطی شهر ووهان در سال ۲۰۱۹ به دیگر شهرها بسته شدند و کسی حق رفت و آمد در خیابان ها را ندارد. همین موضوع ووهان را در روزهای پایانی ماه ژانویه سال ۲۰۱۹ به شهر ارواح تبدیل کرده است. شهری که در این روزها هیچ شخصی یا وسیله نقلیه ای را در خیابان هایش نخواهید دید. پس از اعلام قرنطینه در این شهر تمامی پروازهای شهر ووهان کنسل شدند و بسیاری از گردشگران و توریست ها این شهر را ترک کردند.
هم اکنون تمامی مردم این شهر ماسک بر صورت دارند و تنها برای خرید مواد غذایی از خانه بیرون می آیند. دولت چین در شهر ووهان قصد دارد تا بیمارستانی را در مدت تنها ۶ روز برای افراد مبتلا به ویروس نوع جدید کرونا احداث کند. کاری محیرالعقول اما شدنی در شرایط اضطراری که مطمئناً در تاریخ ثبت خواهد شد.
به گذشت دو ماه از شیوع این بیماری، مبتلایان به آن افزایش یافته و به دیگر کشورها نیز سرایت کرده اند. کشورهای تایلند، سنگاپور، هنگ کنگ، استرالیا، بریتانیا، ژاپن، عربستان، ماکائو، کره جنوبی، مکزیک، آمریکا، آلمان، فرانسه و ایران افرادی مبتلا به این بیماری را مشاهده کرده اند.
بالاخره آیا سفر به چین امن است؟
در ادامه این صحبت ها بسیاری از مسافران برنامه سفر به چین را مخصوصاً در روزهای سال نوی چینی داشتند. طبق مشاهدات و آمار ارائه شده از مردم و دولت چین، ویروس کرونا در شهرهای پکن و شانگهای مشاهده نشده و دولت چین اقدامات ایمنی کاملی را پیش گرفته است.
برای خرید پرواز چین یا تور چین در نوروز ۹۹ روی نام آن ها کلیک کنید تا به صفحه مورد نظر برای خرید اینترنتی متصل شوید. استفاده از ماسک و دستکش نیز اطمینان شما را بیشتر خواهد نمود. در این میان افرادی که هنوز به چین سفر نکرده اند می توانند جوانب احتیاط را رعایت کنند. سفر به مالزی، هند، مالدیو و دیگر کشورها در تعطیلات نوروز یا این زمان می تواند جایگزین خوبی برای سفر به چین باشد.
بیش از دومیلیون و هشتصد هزار نفردر سراسر جهان به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و تا کنون بیش از ۱۹۸ هزار نفر جان خود را از دست دادهاند.
آیا یک گروه خونی خاص بیشتر مستعد کووید-۱۹ است؟
یک مطالعه اولیه که در مقیاس کوچکی صورت گرفته، نشان میدهد احتمال ابتلای برخی گروههای خونی بیشتر است.
محققان، اطلاعات مربوط به ۲۱۷۳ بیمار در بیمارستانی در شنژن و در ووهان را که مرکز شیوع ویروس بود بررسی کردند.
آنها دریافتند که بیماران با گروه خونی A احتمال بیشتر از حد متوسطی برای بستری شدن در بیمارستان دارند، در حالی که بیماران با گروه خونی O احتمال کمتری دارند.
در جمعیت محلی، ۳۲ درصد گروه خونی A داشتند، در حالی که ۳۸ درصد بیماران بیمارستان دارای این گروه خونی بودند. در مقابل ۳۴ درصد از ساکنان محل گروه خونی O داشتند ولی ۲۶ درصد بیماران بیمارستان دارای این گروه خونی بودند.
باید در نظر داشت که این تحقیق هنوز مورد بررسی قرار نگرفته و فقط یک منطقه کوچک را پوشش داده است، بنابراین ممکن است این پیوندها تصادفی باشند.
مهم این است که همه افراد باید بدون توجه به گروه خونی خود، تمام تلاش خود را برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا و انتقال آن به دیگران انجام دهند.
حق نشر عکسGETTY IMAGES
آیا میشود دو بار به ویروس کرونا مبتلا شد؟
به طور کلی نمی توان دو بار به ویروس کرونای جدید مبتلا شد چون در بدن مصونیت ایجاد میشود اما هنوز نمیدانیم مدت زمان این مصونیت در بدن افراد مبتلا شده چقدر است.
برخی ویروسها مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگی به دلیل تغییر ویروس با گذشت زمان، می توانند بیش از یک بار افراد را مبتلا کنند.
هنوز نمیدانیم با ویروس کرونای جدید، وضع چه شکلی خواهد بود. به هر حال فردی که به کووید ۱۹ مبتلا شده است باید به یاد داشته باشد که در چنین شرایطی، کماکان رعایت فاصله اجتماعی و دستورالعمل های بهداشتی برای جلوگیری از شیوع این ویروس ضروری است.
حق نشر عکسGETTY IMAGES
کرونا؛ آیا سیگاریها با خطر بیشتری مواجهاند؟
سیگاریها احتمالا آسیبپذیری بیشتری در قبال ویروس کرونا دارند و دلیل آن این است که انگشتان دست افراد سیگاری و احتمالا سیگار آلوده با لب این افراد در تماس است که این باعث افزایش احتمال انتقال ویروس از دست به دهان می شود.
افراد سیگاری همچنین ممکن است بیماری ریوی داشته باشند یا ظرفیت ریوی کمتری داشته باشند که این مساله خطر ابتلا به بیماری را به شدت افزایش میدهد. دیگر محصولات دخانی مانند قلیان هم وضعیت مشابهی دارند و افراد اغلب آن را مشترکا استفاده میکنند که این میتواند انتقال ویروس در محیطهای عمومی و اجتماعی را تسهیل کند.
شرایطی که نیاز به اکسیژن را افزایش میدهد یا توانایی بدن در استفاده صحیح از آن را کاهش میدهد، بیماران را در معرض خطر جدیتری مانند سینهپهلو قرار میدهد.
حق نشر عکسGETTY IMAGES
با میوه و سبزیجات چه باید کرد؟ خوردن آنها امن است؟
تحقیقاتی که تا کنون صورت گرفته نشان میدهد میوه و سبزیجات نمیتوانند عامل انتقال باشند و ویروس به حامل انسانی یا حیوانی نیاز دارد. البته تحقیقات هنوز ادامه دارند.
پس از خرید میوه و سبزیجات اعم از بسته بندی شده یا نشده باید آنها را خوب شست و سپس آنها را خشک کرد. بعد از این کار حتما دستان خود را با آب و صابون بشورید.
در هنگام خرید سعی نکنید به هر چیزی دست بزنید. یادتان باشد در مغازه، فروشگاه و هر جایی که خرید میکنید، دستان خود را به سر و صورت خود نمالید.
حق نشر عکسAFP
آیا هوای گرم ویروسها را میکشد و سفر به مناطق گرم اشکال ندارد؟
پس از شیوع ویروس کرونا در بیشتر کشورهای جهان، شایع شد در نقاط گرم یا در نقاط سرد، ویروس قابل انتقال نیست.
ویروس کرونا هم در مناطق سرد و مرطوب و هم در مناطق گرم و خشک قابل انتقال است.
سازمان جهانی بهداشت میگوید بر مبنای شواهد و مدارک، این ویروس در همه مناطق و در هر نوع آب و هوایی فعال است. این سازمان گفته است در هر نوع آب و هوایی باید اقدامات احتیاطی را رعایت کرد. این سازمان میگوید بهترین کار، شستشوی مرتب دستان با صابون است.
آیا شنا در استخرهای عمومی بیخطر است؟
آب اغلب استخرها دارای کلر است، مادهای شیمیایی که ویروسها را میکشد. برای همین شنا کردن در استخری که در آن از کلر استفاده شده باید امن باشد.
اما احتمال انتقال ویروس از فرد مبتلا در رختکن یا در محل در صورت دست زدن به سطوح آلوده مانند دستگیره درها وجود دارد.
حق نشر عکسREUTERS
همچنین در چنین اماکنی احتمال انتقال ویروس از فرد مبتلا، با عطسه و سرفه در صورت تماس نزدیک وجود دارد.
ویروس چه مدت روی سطوح دوام میآورد؟
دوام ویروس به نوع سطح بستگی دارد.
حق نشر عکسAFP
روی سطوح سخت - مانند دستگیره درها، کلیدهای آسانسور یا میز آشپزخانه، احتمالا حدود ۴۸ ساعت. اگرچه برخی تحقیقات قبلی در مورد ویروسهای کرونا نشان میدادند که این ویروسها میتوانند در شرایط مناسب برای یک هفته زنده بمانند.
روی سطوح نرم مانند لباس، ویروس مدت زمان کمتری زنده میماند ، بنابراین اگر کتی دارید که ویروس ممکن است روی آن باشد، اگر آن را یک یا دو روز نپوشید، ویروس از بین خواهد رفت.
البته به یاد داشته باشید که لمس کردن یک سطح آلوده شما را مبتلا به ویروس کرونا نخواهد کرد. ویروس باید از طریق دهان، بینی یا چشم وارد بدن شود و به همین خاطر باید از لمس صورت خودداری شود.
آیا ویروس از طریق اسکناس و سکه منتقل میشود؟
دولت چین میگوید بانکها باید تمامی اسکناسهای دریافتی را پیش از آن که دوباره در اختیار مشتری قرار دهند، ضد عفونی کنند. دلیل این کار جلوگیری از پخش بیشتر ویروس کرونا است.
حق نشر عکسAFP
استفاده از کارتهای اعتباری خطر تماس با پول را به حداقل میرساند اما این کارتها هم خود میتوانند میزبان ویروس و سایر جرمها باشند.
بهترین کار این است که پس از دست زدن به کارتها، اسکناس و پول خرد دستهایتان را به دقت بشورید.
آیا باید موبایلهایمان را ضد عفونی کنیم؟
اعتقاد بر این است که ویروس کرونا با ذرات ناشی از سرفه و عطسه منتقل میشود. اما متخصصان بر این باورند که ویروس ممکن است روزها روی سطوح فعال باشد.
برای همین مهم است که تلفن موبایل خودتان را و هم تلفن خانه و سر کار را به طور مرتب و دقیق تمیز و ضد عفونی کنید.
با استفاده از دستمالهای دستمال ضدعفونی کننده گوشی خود را مرتب تمیز کنید تا از این ویروس و سایر بیماریها در امان باشید.
حق نشر عکسAFP
آیا ویروس کرونا برای افرادی که آسم دارند خطرناک است؟
عفونتهای تنفسی، مانند کروناویروس می توانند باعث تحریک نشانههای بیماری آسم شوند.
افرادی که آسم دارند باید روزانه اسپری آسم خود را طبق تجویز دکتر مصرف کنند. این امر به کاهش خطر حمله آسم ناشی از هر ویروس تنفسی از جمله ویروس کرونا منجر خواهد شد.
اگر در یک خانواده فردی به ویروس مبتلا شود، آیا حیوان خانگی هم در معرض ابتلا خواهد بود؟
نه. به گفته سازمان جهانی بهداشت هیچ سند و مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ویروس میتواند از انسانها به حیوان خانگی منتقل شود.
ویروسهای کرونا تقریبا در همه گونههای جانوری، از جمله انسان اثر میگذارند. این ویروسها اغلب مختص یک گونه واحد هستند و انتقال بین گونهها بسیار نادر است.
اما کماکان باید پس از دست زدن به حیوان خانگی خود دستها را مرتب با آب و صابون شست. حیوانات خانگی میتوانند ناقل باکتریهایی مانند سالمونلا و ایکولی باشند و این باکتریها میتوانند از این حیوانات به انسانها منتقل شوند.
چه خطری زنان حامله را در صورت ابتلا به ویروس تهدید میکند؟
دانشمندان میگویند دلیلی در دست نیست که نشان دهد زنان باردار نسبت به افراد دیگر بیشتر مستعد ابتلا به کرونا ویروس هستند.
رعایت نکات بهداشتی ساده برای محافظت از خود در برابر ویروس مهم است. شستن مرتب دستها با صابون و آب، عدم لمس صورت، چشم و دهان با دستهای کثیف و عدم تماس با افرادی که حالشان خوب نیست.
چرا دولتها برای مقابله با ویروس کرونا دست به چنین اقدامات شدیدی زدهاند در حالی که آنفولانزا کشندهتر است؟
اقدامات دولتها برای مهار ویروس و جلوگیری از همهگیری و گسترش آن بین مردم سراسر جهان است.
حق نشر عکسEPA
قرنطینه شهرها و گفتن این که مردم در خانه بمانند ممکن است برای برخی اقدامی زیاده از حد به نظر باشد اما جایگزینش آن است که اجازه داده شود ویروس همه جا پخش شود.
هنوز واکسینی برای ویروس وجود ندارد و این باعث میشود افراد سالخورده و یا افراد دارای شرایط بهداشتی و درمانی در برابر اثرات آن بسیار آسیب پذیر باشند.
در چین، اقدامات دولت آن کشور به نظر جواب داده چون موارد جدید ویروس رو به کاهش است.
آیا سفر کردن امن است؟
با شیوع و گسترش ویروس کرونا، توصیه شده که از سفر کردن به خصوص مناطقی که در آن افراد مبتلا وجود دارند، اجتناب شود. برای سفرهای کاری هم توصیه این است که اگر سفر، ضروری نیست از انجام آن خودداری شود. به توصیه دولت یا نهادهای مسئول در کشوری که در آن زندگی میکنید عمل کنید.
آیا بچهها را باید به مدرسه فرستاد یا نه؟
در برخی کشورها، مدارس را برای جلوگیری از شیوع ویروس تعطیل کردهاند. ژاپن از جمله این کشورها است که مدارس را تا چند هفته تعطیل کرده است.
در برخی کشورها توصیه شده دانشآموزانی که با افراد مبتلا تماس داشتهاند یا نشانههای بیماری مانند سرفه، تنگی نفس یا تب دارند، باید در خانه بمانند و قرنطینه شوند و به مقامهای ذیصلاح خبر دهند.
آیا ویروس کرونا مسریتر از آنفلوانزا و سرماخوردگی است؟
هنوز برای مقایسهٔ قطعی خیلی زود است اما میدانیم که هر دو ویروس بسیار واگیردار هستند.
به طور میانگین هر فرد مبتلا به ویروس کرونا دو تا سه نفر دیگر را هم آلوده میکند، درحالیکه ویروس سرماخوردگی و آنفلوانزا معمولاً به طور میانگین فقط به یک نفر دیگر انتقال پیدا میکند.
البته افراد مبتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا به سرعت بیشتری بیماری را انتقال میدهند، پس میتوان گفت هر دو ویروس به راحتی گسترش پیدا میکند.
آیا ویروس کرونا از طریق حیاتوحش هم منتقل میشود؟
تا جایی که میدانیم شروع وشیوع اولیهٔ این ویروس در چین از منشاء جانوری بوده است.
اولین موارد این بیماری در بازار محصولات دریایی در جنوب چین دیده شده است، جایی که جانوران وحشی از جمله پرندگان و خفاش و مار در آن به فروش میرسند.
هرچند جانور، میزبانی که بیماری را به انسان انتقال داده، نبوده است.
و برای اهالی بریتانیا، احتمال اینکه این بیماری را از جانوری بگیرند، بسیار کم است.
اکنون ما در مرحلهٔ دیگری از واگیری و سرایت بیماری هستیم، با مواردی از انتقال فرد به فرد که خطری جدی است.
آیا ویروس کرونا با لمس سطوحی مثل دستگیره درها هم منتقل میشود و ویروس بر چنین سطوحی چقدر باقی میماند؟
اگر فرد مبتلا به ویروس کرونا روی دستش سرفه کند و سپس چیزی را لمس کند، آن سطح آلوده میشود. دستگیرهٔ درها مثال خوبی از سطوحی است که این خطر را دارند.
هنوز به درستی نمیدانیم چه مدت زمانی ویروس کرونا میتواند بر چنین سطوحی زنده بماند. کارشناسان گمان دارند که فقط چند ساعت است و نه چند روز، اما بهترین کار این است که دستهای خود را به طور مرتب بشویید تا خطر ابتلا و گسترش ویروس را کاهش دهید.
آیا آب و هوا و دما بر انتقال ویروس کرونا اثر دارد؟
حق نشر عکسGETTY IMAGES
هنوز خیلی چیزها در مورد این ویروس نمیدانیم. هنوز روشن نیست که تغییر دمای فصلی بر میزان همهگیری آن چه تأثیری دارد.
بعضی ویروسهای دیگر مانند ویروس سرماخوردگی، شیوع فصلی دارند و در ماههای سرد سال بیشترند. پژوهشی نشان میدهد که نشانگان تنفسی خاورمیانه (مِرس)؛ ویروس دیگری از خانوادهٔ ویروس کرونا، تحت تأثیر شرایط آبوهوایی است و در ماههای گرمتر سال شیوع بیشتری دارد.
آیا ممکن است با خوردن غذایی که فرد مبتلا به این بیماری تهیه کرده است؛ دچار بیماری شوید؟
اگر مراحل و شیوهٔ تهیه غذا بهداشتی نباشد، فرد مبتلا به ویروس کرونا ممکن است این بیماری را به دیگری منتقل کند. ویروس کرونا با ذراتی که بر اثر سرفه روی دستها میماند، منتشر میشود. شستن دستها پیش از لمس و خوردن غذا توصیهٔ همگانی خوبی است تا جلوی گسترش میکروبها گرفته شود.
حق نشر عکسGETTY IMAGES
اگر یک بار مبتلا به ویروس کرونا شوید، پس از آن نسبت به این بیماری ایمن خواهید شد؟
وقتی افراد از این بیماری نجات پیدا میکنند، بدن آنها تا حدودی چگونگی مقابله با آن را میشناسد و در صورت ابتلای دوباره میتواند ایمنی بیشتری داشته باشد. این ایمنی همیشگی نیست و کارایی کامل و مطمئنی هم ندارد و بر اثر مرور زمان کاهش هم پیدا میکند. هنوز روشن نیست بدن پس از ابتلا به این بیماری و بهبودی؛ تا چه مدت نسبت به ابتلای دوباره ایمن خواهد ماند.
درباره ویروس کرونا بیشتر بخوانید:
حق نشر عکسGETTY
ویروس کرونا؛ ایران چقدر برای مقابله آماده است؟
ویروس کرونا با بدن چه میکند؟
نسل تازه ویروس کرونا چیست و چقدر خطرناک است؟
ویروس کرونا: ۵ نکته که باید بدانیم
ویروس کرونا؛ ماسک چه تاثیری دارد؟
منشا ویروس کرونا چیست؟ سوپ خفاش یا سلاح بیولوژیک
چرا شیوع ویروس کرونا میتواند نعمتی برای حیات وحش باشد
ویروس کرونا: چرا امراض بیشتری از حیوانات به انسان منتقل میشود؟
تفاوت میان ویروس کرونا و سرماخوردگی چیست؟
حق نشر عکسSHUTTERSTOCK
ویروس کرونا و سرماخوردگی نشانههای مشابه زیادی دارند و بدون انجام آزمایش، تشخیص آن مشکل است. اصلیترین نشانههای ویروس کرونا تب و سرفه است. سرماخوردگی معمولاً نشانههای دیگری هم دارد مانند دردهای عضلانی و گلودرد، در حالیکه مبتلایان به ویروس کرونا دچار تنگینفس میشوند.
هرکس که فکر میکند دچار ویروس کرونا شده است، چه با فرد بیمار دیگری تماس نزدیک داشته است یا به مناطقی که این ویروس شیوع دارد سفر کرده است، باید با پزشک خود مشورت کند.
آیا استفاده از ماسک برای مقابله با ویروس مفید است و هر چند وقت یک بار باید آن را عوض کرد؟
کارشناسان میگویند رعایت بهداشت، مثل شستن مرتب دستها و بخصوص وقتی با دهان در تماس قرار میگیرد، خیلی بیشتر اثر دارد. در برخی کشورها، توصیه دولتها به استفاده از ماسک در اماکن عمومی تغییر کرده است.
حق نشر عکسGETTY IMAGES
آیا ویروس کرونا از طریق رابطهٔ جنسی منتقل میشود؟
هنوز به طور کامل روشن نشده است که رابطهٔ جنسی هم یکی از راههای انتقال آن باشد. تاکنون سرفه و عطسه مهمترین راه انتقال آن بوده است.
دورهٔ نهفتگی ویروس کرونا چه مدت است؟
سازمان بهداشت جهانی میگوید دورهٔ نهفتگی بیماری، یعنی پیش از بروز نشانههای بیماری، بین ۲ تا ۱۰ روز است.
این برآورد با جمعآوری اطلاعات بیشتر دقیقتر خواهد شد.
آیا کسانی که به ویروس کرونا مبتلا میشوند دوباره سلامت کامل خود را بازمییابند؟
بله. بسیاری از کسانی که مبتلا به این ویروس میشوند فقط نشانههای مختصری از این بیماری را تجربه میکنند و بیشتر آنها به طور کامل خوب میشوند.
هر چند این بیماری برای افراد مسن و کسانی که بیماریهای دیگری مانند دیابت و سرطان دارند یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند، خیلی خطرناک است.
یکی از کارشناسان کمیسیون بهداشت ملی چین میگوید بهبودی کامل از نشانههای خفیف ویروس کرونا حدود یک هفته طول میکشد.
آیا ممکن است ویروس کرونا از طریق چیزهایی که از ووهان چین خریده و به بریتانیا پست شده است، منتقل شود؟
هیچ شواهدی در این مورد وجود ندارد. بعضی بیماریهای از جمله ویروس کرونا، با سرفه و عطسهٔ فرد بیمار روی سطح چیزها منتشر میشوند اما فکر نمیکنیم که ویروس بتواند اینقدر طولانی بر این سطوح باقی بماند. چیزی که با پست فرستاده میشود، بعید است زمانی که به دست گیرنده در مقصد میرسد، هنوز آلوده باشد.
آیا دلیلی دارد که چنین ویروسهایی بیشتر در چین پدیدار میشوند؟
بله، در چین جمعیتهای بزرگ انسانی در فاصلهٔ خیلی نزدیکی با حیوانات زندگی میکنند.
ویروس کرونا به احتمال زیاد از منشاء جانوری (خفاش) آمده است، هر چند ممکن است این جانور همان میزبانی نباشد که باعث انتشار بیماری در میان انسانها شده باشد. سارس، بیماری دیگری از بیماریهای خانوادهٔ ویروس کرونا که از چین شروع شد هم از خفاش و زبّاد (جانوری از خانوادهٔ گربهسانان) به انسان منتقل شد.
اولین موارد این بیماری جدید از بازارغذاهای دریایی در جنوب چین شروع شد، جایی که در آن جانوران وحشی به فروش میرسند از جمله مرغ و خفاش و مار.
کرونا؛ چه گروه خونی بیشتر مستعد کرونا است؟ و پاسخ به سوالهای دیگر
آیا برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری تنفسی، میتوان خود را واکسینه کرد؟
در حال حاضر هیچ واکسنی برای محافظت افراد در برابر این نوع از ویروس کرونا وجود ندارد اما پژوهشگران در کار ساخت آن هستند.
این نوع جدیدی از ویروس است که پیش از این در انسانها دیده نشده است، پزشکان هنوز باید خیلی چیزها در مورد آن دریابند.
کرونا و رویای چین برای تبدیل شدن به ابرقدرت دنیا
چین میگوید موفق شده بحران کرونا را مهار کند. اما هنوز تا مهار بحرانی دیگر که چین در مرکز آن قرار دارد، راه درازی مانده است: بحرانی سیاسی در عرصه روابط بینالملل.
از نخستین روزهای آغاز شیوع کرونا در چین، نشانههای اثرات این ویروس بر چهره بینالمللی این کشور و قدرت نرم پکن نمایان شد. از واکنشهای نژادپرستانه به اقلیتهای آسیایی در کشورهای غربی، تا انتشار روایتهای اغراقشده و منفی درباره غذاهای چینی، فرهنگ چینی و سبک زندگی چینیها، همه از جمله آسیبهای نخستینی بودند که کرونا بر چین وارد کرد.
اما ضربات کرونا به امور حوزه دیپلماسی عمومی و تصور جهانیان از چینیها محدود نماند. وقتی دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا به روی چین شمشیر کشید، این کشور هنوز در حال تدفین روزانه صدها نفر به دلیل ابتلا به بیماری کووید-۱۹ بود.
در نهایت آثار منفی کرونا بر موقعیت جهانی چین تا جایی پیش رفت که آمریکا این کشور را به لاپوشانی درباره انتشار کرونا و همدستی با سازمان بهداشت جهانی برای مخفیکاری متهم کرد. به دلیل این اتهامات، هم سازمان بهداشت جهانی کمک سالانه ۴۰۰ میلیون دلار واشنگتن را از دست داد و هم چین تبدیل شد به آماج حملات تازه رئیسجمهور خبرساز آمریکا.
ایالات متحده امیدوار است تا بتواند کشورهای بیشتری را با خود همراه کند و تا اینجا، دستکم استرالیا با واشنگتن همراه شده است. دولت استرالیا خواستار تحقیقات مستقل بینالمللی درباره منشا اصلی ویروس کرونا شده و به دنبال این است که در مجمع جهانی بهداشت، این خواسته را به کرسی بنشاند.
اما چین برای آمریکا و استرالیا حریف دست و پا بستهای نیست. این کشور به شدت همه اتهامات را رد میکند و اخیرا با انتشار یک جوابیه ۱۱ هزار کلمهای غیرمتعارف، ۴۲ اتهام مطرح شده علیه کشور را رد کرد. چین میگوید همه این حرفها دروغ است و بر اساس پروتکلهای مصوب سازمان بهداشت جهانی عمل کرده است.
هم آمریکا و هم استرالیا از رقبای چین محسوب میشوند؛ آمریکا در سطح جهانی و استرالیا در سطح منطقهای. و هر دوی این کشورها، مشکلاتی بسیار عمیقتر از چگونگی مهار ویروس کرونا با کشور چین دارند؛ به ویژه در زمینه تجارت بینالمللی.
سلامت جهانی یا 'رئال پولتیک' همیشگی
اگر ویروس کرونا از کشوری به جز چین در جهان شیوع پیدا میکرد آیا همچنان وضعیت به همین شکل بود؟ آیا چنین بحرانی بدون توجه به موقعیت جهانی کشور مبدا، باز هم آن کشور را با بحرانی شبیه به بحران کنونی چین روبهرو میکرد؟
کری براون، رئیس انستیتوی چینشناسی لائو در دانشگاه کینگز لندن معتقد است که بخش مهمی از این بحران ارتباط مستقیمی با موقعیت استثنایی چین در جهان دارد:
"به نظر من دلیل اصلی این است که چین، ساختار سیاسی متفاوتی دارد و این ساختار مخفیکار، به شکل فزایندهای به یک مشکل تبدیل شده است. در چین حزب کمونیست قدرت را در کشور قبضه کرده که به هیچ وجه شفاف و پاسخگو نیست. همزمان این کشور اقتصاد بسیار قدرتمند و مهمی دارد و احتمالا ظرف یک دهه آینده به قدرت اول اقتصاد جهان تبدیل میشود. به همین دلیل هم به شکل طبیعی تمایل دارد که نفوذ و قدرت بیشتری در جهان داشته باشد که با مقاومت دیگران روبهرو میشود. این دو عامل، مسایلی هستند که بحران فعلی را بهوجود آوردند، که البته هیچ کدام موضوعات تازهای نیستند و تنها کووید-۱۹ آنها را تشدید کرده و جلوی چشم جهان آورده. به دلیل ریشههای ساختاری، چنین بحرانی، اجتنابناپذیر است."
به بیان دیگر بر اساس تحلیل آقای براون - نویسنده کتابهای مهمی مانند "چین امروز" - ریشه واقعی این بحران، نه در چگونگی مهار کرونا یا غذای چینیها، بلکه در تحول بزرگ انتقال آهسته قدرت، در عالیترین سطح سیاست بینالملل است؛ تحولی که چینیها در یکی دو دهه اخیر تلاش کردند آن را در چارچوب گفتمان "صعود صلحآمیز چین"، یک تحول بیخطر تصویر کنند.
ساختار سیاسی غیرشفاف چین از سویی و قدرت اقتصادی فزاینده این کشور از سویی دیگر، بحرانهایی از این دست را اجتنابناپذیر کردهاند.
کری براون
رئیس انستیتو چینشناسی لائو در دانشگاه کینگز لندن
کری براون میگوید هر قدر که بر سرمایهگذاریهای چین در سراسر جهان افزوده میشود، هر قدر که بر اهمیت چین در اقتصاد جهانی افزوده میشود، و هر قدر که چشماندازهای بیشتری برای سلطه، پیش پای چین قرار میگیرد، این کشور به شکل طبیعی، به موقعیت "ابرقدرت شماره یک" جهان چشم خواهد داشت.
در نگاه تحلیلگرانی مانند کری براون، غرب و در راس آن آمریکا در مجادلهای دائمی با چین به سر میبرند که ناشی از افزایش قدرت و نفوذ این کشور است، و موقعیتهایی شبیه به بحران کرونا، تنها فرصتی است برای عقبراندن حریف در رقابتی که به آسانی به پایان نخواهد رسید.
و در مواردی در قرن بیستم به جنگهایی جهانی منجر شده است.
'دیپلماسی ماسک'
تحلیل بحران سیاسی چین از زاویه رقابت ژئوپولتیک قدرتهای جهان، بدین معنا نیست که چین به دلیل اینکه منشا ویروسی همهگیر بوده، لزوما باید عقبنشینی کند؛ برعکس، چین که سرمایهگذاری قابل توجهی بر روی دیپلماسی عمومی کرده، از آغاز کرونا همه تلاشش را برای مهار آسیبهای سیاسی انجام داده است.
در گام نخست، روایتی که حکومت کمونیستی چین از شیوع کرونا در رسانههایش چارچوببندی کرده، هیچ شباهتی به روایتی که واشنگتن بر آن پا میفشارد ندارد.
وینست نای، از گزارشگران سرویسجهانی بیبیسی که رسانههای چینی را دنبال کرده میگوید در این رسانهها، یک رویارویی میان روایتها شکل گرفته است.
او میگوید: "روایت چین این است که در کنترل و مهار کرونا بسیار قوی و موفق عمل کرده. و حالا هم در حال کمک به باقی کشورهای دنیاست. اما در مقابل آمریکا و دونالد ترامپ که از پس مهار بحران بر نیامدهاند، میخواهند تاریخ را بازنویسی کنند و همه چیز را به گردن چین بیاندازند."
کمکهای چین به کشورهای مختلف دنیا آنقدر جلب نظر کرد که برخی آن را با عبارت "دیپلماسی ماسک" توصیف کردند
نمود بینالمللی این روایت، کمکهای بشردوستانه چین است که ظاهرا به شکل سخاوتمندانهای نصیب بسیاری از کشورهای در حال توسعه و کشورهای فقیر جهان شده است. ایران نیز از خوان کمکهای چین بینصیب نمانده و رسانههای رسمی بارها تصاویری منتشر کردند از جعبههای لوازم پزشکی که رویشان به فارسی نوشته شده بود: "بنی آدم اعضای یکدیگرند."
استراتژی چین در زمینه کمکهای بشردوستانه در اوج کرونا، چنان فراگیر شد که برخی آن را "دیپلماسی ماسک" توصیف کردند؛ دیپلماسی عمومی از راه ارسال کمک که دهههاست در صدر برنامههای سیاسی دولت آمریکا و برخی دیگر از دولتهای ثروتمند غربی قرار دارد.
کری براون معتقد است که چین در این زمینه، "فرصت طلبانه" عمل کرده، اما: "کی در چنین موقعیتی فرصتطلبی نمیکند و تلاش نمیکند که بهترین بخش اقدامات خودش را تبلیغ کند؟ اینکه این کمکها موثر هستند یا نه موضوع بحث ما نیست."
وینست نای نیز میگوید که موقعیت به وجود آمده، به ویژه در منطقه آسیای شرقی نتیجه غیبت "کمککنندههای سنتی" است، چرا که بسیاری از این کمککنندههای غربی خودشان با بحران فزاینده شیوع کرونا روبهرو هستند و برخیشان "هنوز موفق نشدهاند که از پس نیازهای خودشان بربیایند."
آثار جهانی بحران
بحرانی که چین در عرصه جهانی با آن روبهرو است هنوز به پایان نرسیده و چشماندازی نیز برای پایان این بحران وجود ندارد.
ضمن اینکه اگر انگیزههای ژئوپولتیک، یا "فرصتطلبی" دیپلماتیک بر چگونگی برخورد دولتهای جهان برای مقابله با ویروس کرونا اثر گذاشته، این موضوع لزوما ناقض اهمیت عملکرد کشورها در چگونگی برخورد با کرونا نیست.
شایعات بسیاری که درباره منشا کرونا منتشر شدند یا اتهاماتی که وبسایتهای بیاعتبار مبلغ تئوری توطئه منتشر میکنند، به اندازه گزارشهای خبرگزاریهای بزرگ یا سازمانهای معتبر بینالمللی اثر ندارند. اما اگر گوشهای از این اتهامات از منابع قابل اعتماد سر در بیاورند، هزینه بحران بسیار بیشتر خواهد شد.
چین به شدت در مقابل ایده تشکیل کمیسیونی بینالمللی برای بررسی عملکردش مقاومت میکند، چرا که اصل انجام چنین تحقیقاتی - حتی اگر نتایجش به نفع چین باشد - نشاندهنده یک بیاعتمادی جهانی به گفتههای سران چین خواهد بود؛ موضوعی که برای کشوری در جایگاه جهانی چین، یک هزینه سنگین به شمار میرود.
به همین دلیل نیز چین تا همینجا ذرهای در برابر اتهامات از خود نرمی نشان نداده و برعکس تا جایی که توانسته تلاش کرده از ابزارهایش - مانند تنبیه کردن استرالیا با ممنوع کردن واردات گوشت از این کشور - استفاده کرده تا جلوی اوجگیری موجی از نارضایتی جهانی را بگیرد.
چین در مواجهه با استرالیا نشان داد که در جریان این بحران از خود ضعف نشان نمیدهد. رسانههای چینی، استرالیا را عروسک خیمهشببازی واشنگتن توصیف کردند
اما فارغ از اینکه در نهایت ابعاد اثرات بحران سیاسی کرونا بر موقعیت چین چه خواهد بود، تا همین جا از نظر کری براون، از کارشناسان امور چین، کرونا دستکم به جهان نشان داد که این کشور چقدر مهم است.
او میگوید: "اگرچه شیوع کرونا یک اتفاق منفی و فاجعه انسانی است، اما در عین حال به بسیاری - به ویژه در همین لندن - نشان داد که چین چقدر مهم است و چرا نباید نسبت به این کشور بیتفاوت بود یا آن را نادیده گرفت."
به گفته آقای براون، همین موضوع و بحران سیاسی شکل گرفته، میتواند در نهایت دو اثر عمیقتر نیز داشته باشد:
"اول اینکه در پکن احتمالا بسیاری به این موضوع توجه خواهند کرد که ریشههای بیاعتمادی به چین چیست و چه بسا دست به اقداماتی بزنند تا این مشکل را کنترل کنند. در واشنگتن نیز این احتمال هست که مساله چگونگی اوجگیری رویارویی ژئوپولتیک و مهار خطرات احتمالی این رقابت، به شکل جدیتری بررسی شود و عدهای به دنبال راهحل باشند."
تا همین جا، توفان پرمجادلهای که اطراف چین شکل گرفته نشان میدهد که صعود احتمالی این کشور به مقام اول قدرت و ثروت در جهان، صعود بی دردسری نخواهد بود. وعلاوه بر پیشبینیهای رایج درباره مقاومت قدرتهای دیگر در برابر پکن، حوادث غیرقابل پیشبینی مانند شیوع یک ویروس همهگیر میتوانند این صعود را تند یا کند کنند.
شما هنوز هیچ سفارشی ثبت نکردهاید.
<% } else { %>